Ar-Ge Merkezlerine Yönelik Verilebilecek Hizmetler

1. Durum Analizi
  • Strateji incelenmesi
  • Yapılmış Projelerin incelenmesi
  • Yapılmış projelerin verimlilik, sürdürülebilirlik ve maliyet incelenmesi
  • Ar-Ge Merkezi proje yürütücülerinin ve Ar-Ge Merkezi ekibinin yetkinlik analizi
  • Durum analiz raporunun hazırlanması.

2. İhtiyaç Analizi
  • Bakanlık ile değerlendirme toplantısına katılım.
  • Stratejik Arama Çalıştayının yapılması, Ar-Ge misyon ve vizyonu ile stratejilerin belirlenmesi ve 3 aylık periyotlar ile ihtiyaç halinde tekrarlanması.
  • Çalıştaydan çıkan proje konularının önceliklendirerek proje fikirlerinin değerlendirilmesi.
  • Ar-Ge Merkezi Ara Değerlendirme raporlarının hazırlanması. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlemiş olduğu kriterler çerçevesinde değerlendirilmesi; Proje ve personel havuzunun değerlendirilmesi; yetkinlik analizi ile olumlu ve gelişime açık bulunan alanların belirlenmesi ve önerilerin firmaya iletilmesi.
  • Proje ekibinin genel eğitim ihtiyaçlarının tespiti. Ar-Ge Merkezine yönelik temel eğitimlerin verilmesi. Bu kapsamda verilebilecek eğitimler;
    • Ar-Ge Süreci ve Yönetimi
    • Proje Yönetimi Eğitimi
    • Deney Tasarımı ve Triz
    • İnovasyon Yönetimi
    • İnovasyon araç kutusu
    • Açık inovasyon
    • Teydeb, Eureka Proje önerisi hazırlama eğitimi
    • Ekip olmak, Bir olmak
    • Etkili iletişim
    • Makale yazma eğitimi
    • Etkili Sunum Teknikleri
    • İhtiyaç analiz raporunun hazırlanması

3. Teknik Yürütme ve Raporlama
  • Sanayi Bakanlığı portalına düzenli veri girişlerinin yapılması ve faaliyet raporlarının oluşturulması.
  • Sanayi Bakanlığının Ar-Ge Merkezlerine yönelik uygulamış olduğu yönetmeliğin güncel şekilde takibi ve yenilikler ile ilgili bilgilendirmenin yazılı ve sözlü yapılması.
  • Proje personelinin aylık adam/ay sürelerinin hesaplama sisteminin oluşturulması ve kontrolü.
  • Ar-Ge gün sayılarının hesaplama sisteminin oluşturulması ve kontrolü.
  • Ar-Ge Merkezi için ek / ve veya çıkan personel / proje için değişikliklerin düzenlenmesi.
  • Proje yapılandırma ve kurgu desteği; firmaların yıllık faaliyet raporlarında yer alacak projelerin hangi bakış açısı ile yapılandırılması gerektiği, projelerin iş planlarının hazırlanması, iş paketleri, faaliyetleri ve proje ekibinin belirlenmesi, proje bütçesinin oluşturulması, proje kazanımlarının belirlenerek, gerekli ise akademik danışmanlık süreçleri yönetilecek ve dokümante edilerek gerekli hazırlık ve yönlendirmenin yapılması.
  • Lokasyon değişikliğine yönelik bildirimlerin Sanayi Bakanlığına yapılması.
  • Sanayi Bakanlığı tarafından yıllık ar-ge merkezi değerlendirme sonuç raporunda verilen ödevlerin gerçekleştirilmesine yönelik planlamanın yapılması, izlenmesi ve raporlanması.
  • Sanayi- Sanayi yönelik iş birliklerinin kurulması için gerekli desteğin sağlanması.
  • Üniversitelerden ilgili çalışma alanlarına uygun akademisyenlerin araştırılması, öğrenilmesi ve üniversite sanayi işbirliğine yönelik projelerin geliştirilmesi.
  • Düzenli duyurular veya toplantı / e-mailler kapsamında firmaları ilgilendirebilecek yeni fon programları (Teydeb ve Horizon 2020) ve mevcut programlarda yapılan değişikliklerin bilgilendirilmesi.
  • Temel bilimler desteğine yönelik başvuru süreçlerinin yönetimi.
  • Aylık ziyaret, telefon ve e-posta desteğinin sağlanması, aylık ve yıllık izleme raporlarının hazırlanması.

4. Mali Yapılandırma
  • Ar-Ge Merkezi organizasyonunun aylık geçici vergi dönemlerinde mali kontrollerin yapılması ve kontrol raporunun hazırlanması.
  • Masraf yeri sorumluluk esasına göre Ar-Ge Merkezi kodlamasının yapılması.
  • Hesap planının yapılandırılması.
  • Vergi Dairesi ve SGK'ya yapılacak müracaatlar ile ilgili bilgilendirme.
  • Ar-Ge Merkezi personeli, İK ve Mali işler personellerine uygulama ile ilgili eğitimlerin verilmesi.